Nie od dziś wiadomo, że co kraj to obyczaj. To powiedzenie dotyczy także tradycji, związanych ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi. A ponieważ naszą tradycję znamy wszyscy, to zapraszam w świąteczną podróż po Europie. Odetchnij chwilę od przygotowań i zobacz, jak świętuje się Wielkanoc w innych krajach.
Niemiecka zielona Wielkanoc
U naszych zachodnich sąsiadów podobnie jak w Polsce najważniejszymi dniami Wielkiej Nocy są piątek, niedziela i poniedziałek. Tradycja jednak zaczyna się tam już od czwartku. W tym dniu maluje się jajka na zielono i trzeba zjeść “coś zielnego” na przykład sałatę, czy szczypiorek.
Piątek to dzień wolny od pracy. Niemcy udają się wtedy do kościołów, a po maszach na agapę – symboliczny posiłek składający się z chleba, wina oraz wody.
W Wielką Sobotę, zamiast koszyczków wielkanocnych, przed kościołami zobaczymy rozpalone ogniska. Kapłani święcą ogień, a wierni zanoszą święty płomień do swoich domów.
Niedziela i Poniedziałek to dni współnych posiłków i spędzania czasu w rodzinnym gronie.
Wielkanocne dekoracje są w Niemczech bardzo ważne. Są to np bukiety wykonane z zielonych gałązek i powieszonych na nich wydmuszkach. Dekoruje się balkony, a nawet drzewa i krzaki w ogrodzie. Największą rozrywką dla najmłodszych jest z kolei poszukiwanie prezentu pozostawionego przez zajączka.
Mało wielkanocna Francja
We Francji Wielkanoc nie jest tak uroczyście obchodzonym świętem. Większości Francuzów kojarzy się przede wszystkim z dwoma wolnymi dniami, podczas których spotykają się z bliskimi lub wyjeżdżają z rodziną na krótkie wakacje.
Dzieci z kolei uwielbiają te święta i oczekują ich z niecierpliwością. W niedzielny poranek zaczyna się wielkie poszukiwanie czekoladowych smakołyków w kształcie jajek, dzwonków, kurczaczków, czy zajączków, ukrytych przez rodziców w zakątkach mieszkania, na balkonie czy w ogrodzie. Maluchy wierzą, że te czekoladowe niespodzianki gubione są przez uskrzydlone dzwony.
Ten zwyczaj przerodził się w masową rozrywkę. Przez całe święta wielkanocne we francuskich miastach organizowana jest w parkach, na zamkach czy torach wyścigów konnych zabawa polowanie na jajka.
Włoskie wyjazdy
Włoska Wielkanoc przypomina troszkę naszą majówkę. Nie ma zwyczaju spędzania tego czasu w domu, dlatego też Włosi często w tym czasie wyjeżdżają.
We Włoszech najważniejszym momentem Wielkanocy jest niedzielny obiad. Podaje się wówczas baraninę lub jagnięcinę. Na włoskim świątecznym stole są też jajka na twardo, salami i rosół z baraniny z pierożkami cappelletti. Z kolei na deser serwuje się ciasto w kształcie gołębia, czyli Colomba. W tym kraju nie ma zwyczaju święcenia pokarmów, ani polewania się wodą w poniedziałek. Do ciekawych tradycji należą natomiast konkurs jedzenia jajek na czas, czy szukanie jaj w ogromnym stogu siana, znajdującym się na głównym rynku miasta.
Pracowita Grecja
Grecy, podobnie jak my, bardzo sumiennie przygotowują się do Świąt Wielkanocy. Cały tydzień poświęcają na zrobienie wszystkiego, co potrzeba. Pieką słodkie sezamowe bułeczki w kształcie bransolet, a jajka barwią na czerwono, co ma symbolizować krew Chrystusa.
Wielki Piątek to dzień żałoby. Tego dnia nie wolno ciężko pracować i jeść słodyczy. W sobotę przed północą zaczyna się msza, a Grecy wyczekują chwili, kiedy zostaną zapalone świece zmartwychwstania. Pop przekazuje święty ogień zebranym, którzy podają go dalej. Wierni całują się w policzki i pozdrawiają słowami „Chrystus zmartwychwstał”.
Po mszy Grecy wracają do domów i zapaloną świecą kreślą na drzwiach znak krzyża. Potem mogą zasiąść do stołów, na których królują jaja, zupa z baranich podrobów i wielkanocny słodki chleb.
Zabawa na Wyspach Brytyjskich
Wielkanocne zwyczaje w Anglii miały swój początek długo przed nastaniem chrześcijaństwa. Nawet nazwa tych świąt wywodzi się od bogini wiosny Eostre. W Wielkanocnej tradycji jaja to symbol wiosny i nowego życia. Dawniej dekorowano je farbami, obecnie zostają wyparte przez jajka z czekolady.
W wielu miejscach odbywają się w czasie Świąt wyścigi jajek – Egg Rolling. Polega to na turlaniu ugotowanych na twardo jaj, a to, które dotoczy się najdalej i nie rozbije wygrywa. W niektórych regionach są też pojedynki jajek. Jedna osoba uderza w jajko drugiej. Przegrywa ten którego jajo pierwsze zostanie uszkodzone.
Skandynawskie wiedźmy
W Skandynawii panuje zwyczaj przebierania się za Påskkäringar czyli „wielkanocne wiedźmy”. Zazwyczaj są nimi dziewczynki w wieku 5–11 lat. W Wielką Sobotę spacerują po domach i w zamian za ofiarowanie świątecznych laurek i życzeń żądają, aby wrzucić im do koszyka jakieś łakocie lub symboliczny datek. Tradycja ta jest pozostałością po wierzeniach w organizowane na wyspie Blåkulla zloty czarownic.
W Szwecji obowiązuje również zwyczaj przyozdabiania brzozowych gałązek różnokolorowymi piórkami. Wybiera się gałązki brzozy ponieważ mają moc przyspieszania nadejścia wiosny.
W skandynawskiej Wielkanocy najważniejsza jest Wielka Sobota. Tego dnia je się uroczysty obiad, podczas którego serwowane są głównie ryby i jajka. Najmłodsi zaś cieszą się ogromnym wielkanocnym jajkiem pełnym słodyczy.
Hiszpańskie procesje
Wielkanoc to najważniejsze święto w Hiszpanii. Mieszkańcy świętują w kościołach oraz na ulicach miast i wiosek, biorąc udział w licznych procesjach. Zdecydowanie największy nacisk kładzie się tutaj na mękę Chrystusa, nie ma więc tradycji składania sobie wielkanocnych życzeń.
Najbardziej spektakularne procesje Wielkiego Tygodnia odbywają się w Valladolid oraz na południu kraju – w Sewilli, Maladze i Murcji. Ubrani w historyczne stroje członkowie bractw niosą ogromne pasos, czyli platformy z figurami przedstawiającymi Matkę Boską, Chrystusa lub sceny pasyjne.
W Wielki Czwartek i w Wielki Piątek natomiast gmina San Vicente de la Sonsierra w La Rioja pełna jest tzw. picaos, którzy biczują swoje plecy dotąd, aż skóra nabierze fioletowego koloru. Wtedy ochotnicy zadają im dwanaście ukłuć za pomocą wtopionych w pszczeli wosk ostrych kawałków szkła. Zgodnie z dawnymi wierzeniami, w ten sposób pozbywają się złej krwi. Picaos idą boso, owinięci jedynie w białe płótno i ciągną za sobą ciężkie łańcuchy.
Rosyjska Pascha
Wielkanoc na wschodzie nazywana jest Paschą. Zgodnie z przyjętym w Cerkwi kalendarzem juliańskim, święto to obchodzi się nieco później niż u katolików.
Przed świętami, w okresie Wielkiego Postu, przez 40 dni prawosławni nie powinni spożywać mięsa, ryb, nabiału i białego pieczywa. Większość rosyjskich restauracji w tym okresie oferuje specjalne postne menu. Jada się np. grzyby, kapustę i inne warzywa, a także wiele gatunków ciemnego chleba. Ścisły post obowiązuje w Wielki Piątek i Wielką Sobotę.
W Wielką Sobotę następuje poświęcenie pokarmów. Rosjanie święcą jajka – symbol życia, a także wielkanocne baby i paschę, czyli potrawę z białego sera, utartego z masłem, żółtkami i bakaliami. W nocy z Wielkiej Soboty na Niedzielę Wielkanocną odbywają się nabożeństwa połączone z uroczystą procesją wokół świątyni. Wówczas wierni obchodzą cerkiew trzymając w rękach świece. Niedziela zaczyna się od radosnego bicia dzwonów, zwiastujących zmartwychwstanie Chrystusa. Rosjanie pozdrawiają się i trzykrotnie całują w policzek. Obdarowują się również kolorowymi pisankami, i drobnymi prezentami mającymi sprzyjać szczęściu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i chcesz być na bieżąco, polub My Travel Blog na Facebooku.