Grecja to nie tylko starożytne zabytki i przepiękne widoki. Grecja to również wspaniała kuchnia, pełna świeżych warzyw, owoców, oliwy z oliwek i przypraw. Greckie jedzonko bardzo szybko znalazło się wysoko na naszej liście najlepszych smaków. Zobaczcie, co według nas warto spróbować, podczas wizyty w tym kraju.
Ser Feta i Sałatka Grecka
Absolutnie obowiązkowy do spróbowanie w Grecji. Niebo w gębie! W Polsce jeszcze nie trafiłam na tak dobry ser i pewnie już nie trafię. A jeśli chodzi o Sałatkę, to w Grecji podawana jest ona bez sałaty. Składnikami są więc krucha feta, soczyste pomidory, zielony ogórek, czerwona cebula, zielona papryka i ciemne oliwki z pestką. Wszystko posypane oregano i bogato polane oliwą. Pyszności!
Gyros
To potrawa równie dobrze znana w Polsce, ale jej Grecka wersja jest idealna. Pewnie dlatego, że u nas popularna jest wersja z kurczakiem, natomiast w Grecji głównym składnikiem jest świeża wołowina lub baranina smażona na ruszcie. Oczywiście obowiązkowo z dodatkami, takimi jak sos tzatziki, pomidorami, cebulą, sałatą i często frytkami. To nie drogie i pyszne danie.
Sos tzatziki
Tzatziki to dip, przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem czosnku, świeżego ogórka i oliwy.Tzatziki to najpopularniejsza grecka przystawka, serwowana do dań z grilla oraz pieczonych, duszonych i smażonych potraw.
Souvlaki
Oznacza szaszłyk z mięsem z grilla (jagnięcina, kurczak, wieprzowina, itp.). Świetne danie i dla dzieci i dla dorosłych. Często podawane z frytkami i sosem tzatziki.
Saganaki
Głęboko smażony ser. Czy muszę coś więcej mówić? Bardzo prosta, sycąca przekąska, która z powodzeniem może zastąpić danie główne. Ser (najczęściej graviera lub kefalotyri) smażony na specjalnej patelni i podawany z cząstką cytryny lub limonki. Niestety to kaloryczna bomba.
Mousaka
Smażony bakłażan, mięso mielone, pomidor, cebula, czosnek, ziemniaki, sos beszamelowy i grillowany ser, przekładane warstwami i zwykle pokryte serem. To prawdziwy grecki klasyk i jedna z najpyszniejszych potraw pod warunkiem, że zostanie dobrze przygotowana. Warto więc znaleźć restaurację typowo dla miejscowych.
Ciasto filo
To podobne nieco do francuskiego, ciasto, jest bazą wielu greckich deserów. Jest delikatne i chrupiące, ale niestety bardzo tłuste. Podane z kremem waniliowym, to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Prawdziwy przysmak dla łasuchów!
Dolmadakia
To coś na kształt naszych gołąbków, ale zawijanych w liście winogron. To jedna z popularniejszych w Grecji przekąsek, przyrządzana z ryżem i ziołami. Warte spróbowania.
Spanakopita
Oferowano nam to w całej Grecji. Ciasto filo nadziewane szpinakiem i serem feta. Dostępne w różnych kształtach i rozmiarach. Widać, że to Grecki ulubieniec.
Loukoumades
Coś dla tych, którzy czekają na słodycze. Zasadniczo to greckie pączki, moczone w miodzie lub syropie i posypane cynamonem. Są bardzo pyszne, idealny dodatek do kawy.
Na myśl o Greckich specjałach od razu cieknie mi ślinka. Mam nadzieję, że niebawem znów będę miała okazję wrócić do tego kraju, aby posmakować lokalnych pyszności. Jeśli i wy planujecie się tam wybrać, koniecznie próbujcie nowych smaków. I koniecznie dajcie znać jaka potrawa w Grecji uwiodła wasze podniebienia!
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i chcesz być na bieżąco, polub My Travel Blog na Facebooku.