KUCHNIA,  LIFESTYLE,  LIGURIA I CINQUE TERRE,  PODRÓŻE,  WŁOCHY

Przysmaki Cinque Terre – Co warto tam spróbować

 

 

Kuchnia liguryjska, znana jako la cucina profumata (pachnące gotowanie), to kuchnia bogata w warzywa, czosnek, cytrynę i świeże aromatyczne zioła. Śródziemnomorski klimat przybrzeżny oznacza, że ​​ma on więcej wspólnego z sąsiednią Prowansją niż z kuchnią północnych Włoch. Zobaczcie co koniecznie powinniście spróbować, będąc w tym uroczym miejscu.

Co warto spróbować w Cinque Terre?

Makaron

Zacznijmy od oczywistości. Pyszne domowe makarony są dostępne praktycznie w każdej restauracji. Mówi się, że zarówno pesto jak i ravioli zostały stworzone w regionie Ligurii, więc muszą być dobrym wyborem.  Polecam spróbować coś takiego jak ravioli alla genovese lub pesto alla genovese.

 

Co spróbować w Cinque Terre

Focaccia

W godzinach porannych zapach świeżo przygotowanej foccaccii zalewa małe uliczki każdego miasta w Cinque Terre. Ten liguryjski płaski chleb, będący tak w zasadzie podstawą pizzy, to głównie jedzenie uliczne, które przygotowywane jest w wielu różnych wersjach.

Frito misto

Owoce morza są kolejnym świetnym pomysłem na zaspokojenie apetytu. Zasadniczo frito misto to mieszanka smażonych owoców morza – krewetek, ośmiornic, anchois itp. – zawijanych w rożek. Najlepsze jedzenie uliczne.

 

Co spróbować w Cinque Terre

Farinata

Kolejna lokalna specjalność z mąki z ciecierzycy. Chrupka na zewnątrz, ale rozkosznie miękka w środku. Jest lekka, ale bardzo sycąca.

Pesto

Liguria jest miejscem narodzin pesto, a Cinque Terre ma własną odmianę bazylii, która króluje tam na stołach. Mocniejszy od bazylii genovese, rośnie w cieniu winorośli i drzew oliwnych. Rezultatem jest bardziej cytrusowa i mniej miętowa odmiana, niż ta którą powszechnie znamy. Bazylia uprawiana w Ligurii smakuje wyjątkowo i jest jedną z najlepszych na świecie. Koniecznie spróbujcie.

 

Co spróbować w Cinque Terre

Białe wino

Wina Cinque Terre są białe i wytrawne w kolorze słomkowym, z nutami ziołowymi i pikantnymi. Jak można się domyślić, najlepiej spożywać je z lokalnymi owocami morza. Muszą być wykonane z 40% winogron Bosca, Albarola lub Vermentino. Raczej nie znajdziecie ich nigdzie indziej, więc skorzystajcie z możliwości ich spróbowania.

 

Co spróbować w Cinque Terre

Gelato

Gelato to nie odłączny element podróży do Włoch. W końcu czy jest ktoś, kto umie oprzeć sie tyn pysznym, kremowym lodom? Zupełnie inne niż gdziekolwiek lody w całej gamie dostępnych smaków to absolutnie punkt obowiązkowy.

 

 

Jeśli wybieracie się do Cinque Terre koniecznie musicie spróbować tych pyszności. A może już tam byliście i możecie polecić jeszcze coś innego? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

 

 


Jeśli spodobał Ci się ten wpis i chcesz być na bieżąco, polub My Travel Blog na facebooku.